Opmerking van de uitgever: Amy Bas (@bassab1) is professor in sportstudies aan het Manhattanville College en auteur van “One Goal: A Coach, a Team, and the Game That Brought a Divided Town Together” en “Not the Triumph but the Struggle: The 1968 Olympics and the Making of the Black Athlete”, onder andere krantenkoppen. Meningen die hier worden geuit, zijn die van hemzelf. Lees meer recensies op CNN.CNN

Temidden van de Taylor Swift-kaartjesmanie die mijn leven – en het leven van miljoenen anderen – nu ongeveer een week beheerst, blijf ik denken aan hoe mijn moeder, toen ik pas 15 was, loog om me in een Ramones show in een theater in Albany, New York, zoveel jaren geleden.

Amy Bas

Ze reed mij en mijn vriend naar de show met de bedoeling een goed boek te lezen op de parkeerplaats, maar liep uiteindelijk bij ons binnen toen we bij de deur stopten omdat ze minderjarig waren en geen identiteitsbewijs hadden. Toen we eindelijk binnen waren, keek een schattige uitsmijter ons aan en zei tegen mijn moeder: “Je kunt teruggaan en rondhangen – ik zal ze in de gaten houden.”

Hoewel ik me elk detail van die epische show herinner, misschien vooral het moment dat Joey Ramone me een plectrum overhandigde, is het belangrijkste voor mij nu het heroïsche voorbeeld van ouderschap van mijn moeder.

Nu snel vooruit, meer decennia dan ik bereid ben toe te geven, ben ik de moeder van de 15-jarige toeschouwer, navigeer ik door de wereld van kaartjes, transport en ‘merchandise’, en adviseer ik over de beste manier om zuurverdiende geld uit te geven voor kinderopvang. Ik heb geluk dat ik niet de enige ben in dit streven, want mijn beste vriendin, degene met wie ik meer shows heb gezien dan wie dan ook, heeft haar eigen middelbare schoolmeisje. We zijn met z’n vieren nu maatjes voor optredens.

Het was een geweldige ervaring. Hield van elke seconde van het kijken hoe onze meisjes vochten voor een positie in de pit tijdens de Harry Styles-show terwijl we toekeken vanaf de bar (pro-tip: er is geen wachtrij bij de Madison Square-bar Garden bij een Harry Styles-concert). Uiteindelijk sloten ook wij ons aan bij de kakofonie van veren en glitterboa’s waaruit Harry’s House bestaat, en verwonderden ons over de band met het publiek en de diversiteit en sterke gemeenschap waaruit de fanbase bestaat.

Inderdaad, net zoals we ons ooit bij de duizenden stemmen voegden die uit een U2-optreden stroomden en “40” zongen lang nadat de band het gebouw had verlaten, maken onze meisjes deel uit van een generatie fans die om elkaar lijken te geven, met geschreeuw naar de jonge vrouw die de MSG-badkamer binnenkwam en aankondigde dat ze alleen was in “Harry’s huis” en bij het legioen mensen dat onmiddellijk riep: “Hang out with us!” – geen vragen gesteld.

Hoewel het allemaal de moeite waard is, komt het allemaal niet gemakkelijk, zoals blijkt uit de legioenen ouders en fans die geen kaartjes voor deze shows kunnen krijgen, hetzij vanwege exorbitante prijsstrategieën of beperkte en oneerlijke toegang.

Toen Taylor Swift op 21 oktober om middernacht ‘Midnights’ uitbracht en drie uur later een andere versie uitbracht, ‘Midnights (3am Edition)’, wist ik dat school niet gemakkelijk zou worden. dag. Middernachtalbums – vooral als er de volgende dag een toets is – zijn inderdaad een virtueel feest voor onze kinderen, wat me doet hopen dat het volgende album van Swift ‘Saturday Afternoon’ of zoiets heet.

Toen Swift op 1 november de Eras Tour aankondigde, groeide de angst in mijn maag. Haar eerste tour sinds 2018, haar oeuvre bevat nu zoveel materiaal dat ze nog nooit live heeft uitgevoerd, met zoveel fans die haar nooit echt hebben gezien. Mijn enige ervaring met het ‘geverifieerde fan’-proces van Ticketmaster, naar verluidt ontworpen om scalpeurs buiten de deur te houden, was slecht verlopen; Ik heb de e-mail ontvangen waarin staat dat ik ben uitgekozen, maar ik heb de sms met de code nooit ontvangen.

Mijn ervaring de week voor Taylor Tuesday versterkte mijn twijfel in het systeem: Ticketmaster crashte twee keer in mijn poging om kaartjes te bemachtigen voor Louis Tomlinson, een ster met verre van het soort fanbase om “Swifties ” te evenaren. Elke keer dat ik kaartjes voor “algemene toegang” in mijn mand gooide – zonder toegewezen stoel – vertelde het me dat een andere fan ze had “gevangen” en dat ik het opnieuw moest proberen. Hoe is het mogelijk, vroeg ik me af, als de kaartjes algemene toelating waren?

Helaas, het maakt niet uit: voor Taylor Swift werd ik op de wachtlijst gezet, wat dat ook betekent. Mijn zus kwam op een wachtlijst. Mijn nichtje werd op een wachtlijst gezet. Maar, oh verrassing, mijn beste vriend is gearriveerd.

“Ik heb een code”, schreef ze. “Ik heb een code.”

We wisten dat het nog steeds moeilijk zou worden. Echt heel moeilijk. Maar we doen het al zo lang samen. Destijds waren het geen online codes – we sliepen buiten platenzaken en op parkeerplaatsen, kregen kostbare polsbandjes om onze plaats in de rij te houden terwijl we hoopten op de beste plaatsen die we konden bemachtigen voor Prince, U2 en Def Leppard. Eens, op een bijzonder koude ochtend, kwam mijn leraar maatschappijleer opdagen met donuts voor ons allemaal; applaudisseerde hij toen we kaartjes in handen hadden.

Kaarten kopen is tegenwoordig een veel meer eenzame ervaring die draait om laptops en telefoons – geautomatiseerd en gemechaniseerd met virtuele wachtkamers en wachtrijen, en het zogenaamde dynamische prijssysteem dat Ticketmaster gebruikt om ticketprijzen te variëren op basis van de vraag. We zochten Tik Tok en Twitter af naar tips en hacks en genoten van berichten van degenen die stress uitten omdat ze het enige lid van een vriendengroep waren dat een code ontving. We hadden onze dinsdagochtendkalenders al vrijgemaakt en waren klaar om te vechten, wetende dat een online bookmaker-site had geschat dat er ongeveer 2,8 miljoen Eras-tickets zouden worden verkocht, wat ons een iets grotere kans gaf om tickets te bemachtigen.

“Succes – aarzel niet, maar neem ook de tijd, maar wees ook supersnel. Ik geloof in je”, mailde zijn dochter minuten voordat de voorverkoop live ging.

Geen druk daar. Helemaal geen druk.

Kortom, ze had ze. Het zijn geen goede stoelen, het is niet de avond die we wilden, en ze kreeg talloze keren te maken met een ‘Wacht, we beveiligen je geverifieerde tickets’-bericht voordat ze eindelijk een e-mailbevestiging in hun inbox kreeg. . Maar toen er nieuws kwam over wat er die dag was gebeurd, voelden we ons zo gelukkig als moeders zich konden voelen, vooral toen diepbedroefde fans en hun ouders hun ervaringen begonnen te delen – kaartjes die uit hun karretjes werden gerukt, de website crashte en foutcode na foutcode flitste op schermen van mensen.

“Ik ben officieel klaar met iedereen te vertellen dat ik kaartjes heb voor Taylor Swift”, sms’te me – de enige andere persoon die ik ken die kaartjes had. “Ik heb het gevoel dat ik op straat kan worden beroofd.”

Terwijl Ticketmaster dinsdag de aanvankelijke verontwaardiging van zich afschudde door “ongekende historische vraag” te verklaren en fans te bedanken voor hun “geduld”, begonnen mensen vragen te stellen. Waarom meer codes uitgeven dan tickets? Waarom meer ingangen dan capaciteit creëren?

Aangezien ik van plan ben om met mijn kind in de loopgraven te blijven en zijn liefde voor muziek te behouden, zoals mijn moeder voor mij deed, moet er verandering aan de horizon komen voor het ongebreidelde monopolie dat concertkaartjes aan tieners verkoopt. Terwijl de “Swifties” steeds bozer worden op de ster zelf – inderdaad een artiest van een generatie die al zo’n impact heeft gehad op de industrie als geheel – op Tik Tok, waarbij ze vaak citeren “Ik heb nog nooit de stilte gehoord so loud’ uit het nummer ‘The Story of Us’, spreken sommige wetgevers, van afgevaardigde Alexandria Ocasio-Cortez tot senator Amy Klobuchar, luid over de kwestie.

“De macht van Ticketmaster op de kernmarkt voor tickets isoleert het van de concurrentiedruk die bedrijven er doorgaans toe aanzet om te innoveren en hun diensten te verbeteren”, schreef Klobuchar, voorzitter van de Senaatssubcommissie voor mededingingsbeleid, antitrust en consumentenrechten, in een open brief aan Michael Rapino, CEO van Live Nation Entertainment (dat toezicht houdt op Ticketmaster). “Het kan leiden tot het soort dramatische serviceonderbrekingen die we deze week hebben gezien, waarbij de consument de prijs betaalt.”

Deze prijs ging gewoon omhoog, omhoog. Toen Ticketmaster de annulering van de geplande openbare verkoop voor de Eras Tour op donderdag aankondigde, daarbij verwijzend naar “onvoldoende voorraad” na een “verschrikkelijk aantal botaanvallen” tijdens de voorverkoop, brak mijn hart voor de duizenden en duizenden fans die nu officieel leeg waren. overgedragen, en de ouders, grootouders en vrienden die zo hard hebben gewerkt om ze daar te krijgen.

Ik had die dagen ook – naar huis gaan omdat een nacht op een parkeerplaats niet genoeg was om een ​​kaartje voor de show te bemachtigen.

We moeten het beter doen.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

}